fbpx

REMEDI MENGAWAL TEKANAN DARAH DARI RUMAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Topik kali ini adalah remedi dari rumah untuk mengawal tekanan darah.

Remedi dari rumah dan ubat-ubatan homeopati telah mula popular selama ini sebagai alternatif kepada ubat-ubatan preskripsi. Ramai yang tidak sedar bahawa terdapat juga remedi dari rumah yang disediakan untuk menurunkan tekanan darah anda. Apa yang bagus tentang remedi dari rumah ini adalah kosnya yang lebih rendah dan mampu menghilangkan kesan sampingan ubat-ubatan prekripsi. Satu lagi kelebihan remedi dari rumah adalah, walaupun ia boleh digunakan untuk mengurangkan gejala yang khusus namun ia sering mempunyai faedah kesihatan yang lain. Remedi dari rumahvboleh didapati dengan mudahnya di kedai-kedai tempatan, pasaraya atau kedai makanan kesihatan.

Jika anda menghidap tekanan darah tinggi, berikut adalah beberapa remedi dari rumah. Ubat-ubatan ini tidak hanya akan merendahkan tekanan darah anda tetapi juga baik untuk kesihatan umum anda.

Berikut adalah beberapa remedi dari rumah untuk membantu merendahkan tekanan darah anda

· Kalium dan Magnesium. Makanan tinggi mineral ini adalah seperti pisang, soya, gula perang dan pisang. Sesetengah buah-buahan seperti tembikai dan anggur adalah juga satu sumber yang baik. Bukan sahaja ia merupakan makanan merendahkan tekanan darah anda tetapi akan juga memberi manfaat kepada kesihatan anda secara keseluruhan.


· Bawang putih mempunyai banyak sifat bermanfaat yang meningkatkan kesihatan secara keseluruhan, termasuk mengurangkan tekanan darah anda. Penggunaan bawang putih juga akan mengurangkan kejadian darah tersumbat buat individu. Adalah dipercayai oleh sesetengah penyelidikan bahawa bawang putih juga akan mengurangkan tahap triglyceride. Anda mungkin tertanya-tanya apa trigliserida yang ini. Trigliserida yang merupakan glyceride yang berlaku secara semula jadi dalam tisu-tisu dan terdiri daripada tiga asid lemak yang terikat bersama-sama dalam molekul yang tunggal. Ia adalah sumber tenaga penting yang membentuk sebahagian besar lemak yang disimpan di dalam tubuh.

 Anda juga boleh menyelidik sendiri bagaimana caranya untuk menurunkan tekanan darah anda dengan menggunakan remedi dari rumah dalam pelbagai sumber. Internet memang mempunyai banyak maklumat yang khusus untuk remedi dari rumah dan ubat-ubatan homeopati untuk menurunkan tekanan darah anda. Begitu juga dari kedai-kedai buku dan perpustakaan juga menawarkan pelbagai maklumat. Dengan sedikit kajian, anda boleh mencari alternatif kepada ubat-ubatan preskripsi untuk mengurangkan tekanan darah anda.

 

Namun begitu, seperti juga dengan mana-mana ubat-ubat kesihatan alternatif, berunding dengan doktor anda sebelum memberhentikan mana-mana ubat-ubatan yang ditetapkan. Pemberhentian ubat-ubatan preskripsi secara tiba-tiba boleh mempunyai kesan yang serius dan jangka panjang terhadap kesihatan anda.

Sekian setakat ini. Sehingga berjumpa lagi.

Yang Benar,

HARIZ HAKIM

Share this:

Like this:

Like Loading...
Open chat
%d bloggers like this: