fbpx

Assalmualaikum dan salam sejahtera,

Posting kali ini adalah mengenai makanan yang boleh merendah tekanan darah.  Berikut adalah senarai makanan berkenaan.  Selamat mencuba dan menambah pengetahuan.

#1 Bijirin Oat

Oat telah lama dikenali mempunyai manfaat kesihatan ke atas jantung. Pada tahun 1995, FDA secara rasmi meluluskan dakwaan syarikat Quaker Oat  bahawa oat dapat membantu kesihatan jantung.  Malahan, ini adalah makanan di dalam kotak yang pertama diluluskan oleh FDA.

#2 Pisang

Pisang mempunyai beberapa vitamin sihat seperti vitamin C dan B-6. Pisang juga mengadungi karbohidrat, protein, serat dan magnesium. Tetapi perkara mengenai pisang yang paling terkenal adalah unsur kalium yang amat baik untuk hati.

#3 Kentang

Jika anda tidak menykai pisang, ada banyak pilihan lain untuk mendapatkan kalium. Yang berada di kedudukan tinggi dalam senarai adalah kentang. Dalam satu kentang, ia mengandungi kira-kira 897 mg kalium. Itulah 25 peratus daripada jumlah yang disyorkan.

#4 Coklat gelap


Terdapat begitu banyak manafaat coklat gelap terhadap jantung sihat manfaat coklat gelap. Dalam 100 gram bar dengan  kandungannya adalah 70-85% koko, ia  mengandungi serat, zat besi, magnesium, kuprum, mangan, serta banyak juga kalium, fosforus, zink dan selenium.

Hak cipta milik http://www.foodprevent.com/foods-that-are-good-for-high-blood-pressure/5/

Yang Benar,

HARIZ HAKIM

Share this:

Like this:

Like Loading...
Open chat
%d bloggers like this: