fbpx

Rawatan Tanpa Ubat 💥C2JOY💥

Tips merawat penyakit atau kesakitan tanpa ubat-ubatan moden. C2joy adalah jawapan.

Tips daripada Dr. Homeopathy

Kuliah Maghrib, Masjid Timah 30 Ogos 2019
(Drpd Seorang Dr Homeopathy)

Tips bagaimana nak jadi sihat? (Secara umum)

1. Sehari kena minum 3 Liter air kosong.. iaitu 6 botol air botol kecik(500mL)..(nota tambah: kena tengok juga tahap kesihatan sebab ada penyakit yg tak boleh minum air banyak)

2. Amal makan Suku/suku/separuh.. suku pertama nasi, suku kwdua protein mcm ikan/ayam dan kurang daging kerana lemak tepu. Dan separuh ke 3 sayur2 dan buah. Utk sayur amalkan pelbagai jenis.

3. Kurangkan pengambilan gula dan garam. Gula bersifat tajam dan boleh impak salur darah . Jika salur darah terkesan, maka badan perlu baikpulih salur darah tersebut dengan menggunakan lemak. Lama kelamaan boleh menyebabkan salur darah jadi sempit yg boleh membawa kpd darah tinggi etc.. karbohidrat/nasi juga bertukar kpd gula kalau tidak dibuang sebagai tenaga atau ditukar kepqda lemak jika tidak digunakan. Bagi yg ada darah tinggi dan masalah jantung, cuba elakkan makanan bergaram eg kicap etc. Elak juga processed food.

4. Perlu exercise.

5. Jaga tidur. Dr kata ramai kawan-kawan beliau yg terdiri daripada guru/cikgu, yg di mana ramai tidur lewat. Tabiat tidur lewat ini boleh menyebabkan salur darah jadi sempit.

6. Amalkan makanan2 superfood, iaitu makanan di mana jikalau kita makan dapat banyak nutrisi berfaedah. Contoh buah/minyak zaiton, kurma, madu sepeti mana banyak terkandung dalam ayt2 Quran tentang khasiat2 pemakanan ini.

– Sebab apa pharmaceutical buat multivitamin.. sebab ramai antara kita tak cukup zat sebab tak ikut pemakanan yg betul.

– Lemak baik dan lemak jahat? Sumber lemak ni ada banyak, ada dari sumber kekacang, zaitun, etc.. Jadi lemak baik ni boleh bantu utk kesihatan kita. Kalau nak anak kita kuat hafazan, amal minum minyak zaitun, juga bagus utk kulit kerana sifatnya sebagai anti radang dan anti oksida.. anti oksida yg sangat banyak terkandung dlm minyak zaitun.. amal sehari 2 sudu.

– khasiat delima, bagus utk orang yg ada stress. Seperi juga durian(mengandungi vitamin b-6) utk merawat stress/tekanan.

– Dr tu juga ada beri tips macam mana nak jadi kurus ? Dengan Pemakanan atau tukar gaya hidup/exercise? Yg mana satu lebih efektif?
– Jawapannya jika kita ikut 80/20 rule.. 80 persen jaga makan.. 20 persen dari exercise/gaya hidup

Nota: Nota di atas adalah diambil on best effort basis yg berkemungkinan ada error yg tidak disengajakan semasa kuliah. Nasihat dari Doktor itu adalah juga secara umum, bergantung kepada tahap kesihatan seseorang jua.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Open chat
%d bloggers like this: