fbpx

Rawatan Tanpa Ubat 💥C2JOY💥

Tips merawat penyakit atau kesakitan tanpa ubat-ubatan moden. C2joy adalah jawapan.

6 tanda gula tinggi dalam darah

Satu kejutan bagi Dr Jue yang sudah practice dalam bidang perubatan selama 32 tahun.
Ceritanya seorang pesakit datang jumpa Dr Jue komplain lemah badan.. tak tentu rasa. Tangan kebas2. Datang nak ubat letih2 dan kebas2. Dr Jue cek paras gula dalam darah.. wow HI.. ini bermakna newly diagnose diabetic dengan gula atas pada 30mmol// (paras normal dalam 5-7mmol/l).

Pesakit tak mahu ke hospital. Walaupun di pujuk.. Dr jue ambil ujian darah untuk screening seluruh badan dan datang balik 3 hari kemudian dan Dr Jue prescribe ubat diabetic. Bila result sampai.. masyaAllah sepanjang Dr Jue jadi Doctor tak pernah terjumpa bacaan gula sebegini tinggi… 58mmol/l.. Wow.. ini severe level boleh collapse pesakit kena ketoacedosis!

Untuk semua di sini Dr Jue bagi tanda2 gula tinggi dlm darah. Jangan lah sampai dah nk collapse baru jumpa Doctor yer.

6 Tanda-Tanda Anda Mempunyai Gula Tinggi Dalam Darah Walaupun Anda Tidak Mempunyai Diabetes

Gula tinggi dalam darah atau “Hyperglycemia” adalah keadaan tubuh manusia yang tidak berjaya menghasilkan atau menggunakan hormone insulin. Insulin membantu tubuh badan untuk menukarkan glukosa dari makanan kepada tenaga.

Gula tinggi dalam darah tidak hanya memberi kesan kepada pesakit diabetik. Ianya juga boleh disebabkan jangkitan,stress, tidak aktif dan banyak lagi.

Tanda anda mempunyai kadar gula yang tinggi dalam darah adalah apabila anda mudah merasa penat atau dahaga, mengalami sakit kepala kronik dan masalah kabur penglihatan.

Apabila anda mendengar istilah “gula tinggi dalam darah,” kemungkinan anda memikirkan orang yang didiagnosis menderita diabetes dan memerlukan insulin untuk menjaga tubuh mereka untuk keseimbangan. Tetapi gula tinggi dalam darah atau hiperglikemia boleh menjejaskan orang tanpa diabetes juga. Dan, jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kerosakan saraf atau buah pinggang, mata, atau penyakit jantung.

Gula tinggi dalam darah berlaku apabila badan seseorang tidak menghasilkan atau menggunakan insulin hormon yang cukup, yang membantu mengubah makanan yang anda makan menjadi tenaga yang boleh digunakan dalam tubuh anda. Akibatnya, seseorang mungkin merasa penat sepanjang masa, sentiasa haus, mengalami masalah penglihatan kabur, atau mengalami pelbagai gejala lain. Gejala-gejala ini tidak timbul serta-merta dan boleh mengambil masa beberapa hari atau minggu untuk berkembang sebagai tahap gula dalam darah seseorang terus meningkat, menurut Klinik Mayo.

Selain mempunyai diabetes jenis 1 atau jenis 2, mempunyai jangkitan, tidak aktif, berada di bawah tekanan, dan makan terlalu banyak karbohidrat boleh menyebabkan gula darah tinggi. Orang dengan fibrosis kistik dan mereka yang mengambil ubat beta-blocker juga mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan gula tinggi dalam darah.

Untuk didiagnosis dengan gula tinggi dalam darah, anda memerlukan ujian darah untuk menentukan tahap glukosa anda terlalu tinggi. Lihat doktor untuk ujian secepat mungkin jika anda melihat mana-mana enam tanda ini.

1. Anda akan mudah merasa letih.

Frasa “gula tinggi dalam darah” mungkin terdengar seperti sesuatu yang membuat anda melantunkan dinding dengan tenaga, tetapi pada hakikatnya, ia boleh membuatkan anda berasa sentiasa lemah dan penat.

Ini kerana sel-sel badan anda tidak dapat mengetahui cara menggunakan glukosa, atau gula, dalam darah anda dengan betul untuk menghasilkan tenaga untuk aktiviti harian dan fungsi organ yang betul, demikian menurut Medical News Today.


2. Penglihatan akan mula kabur.

Satu lagi tanda gula tinggi dalam darah adalah penglihatan kabur, kerana tahap glukosa yang tinggi dalam badan anda dapat membuat lensa mata anda membengkak dan membuat fokus pada satu titik sukar. Sekiranya tidak ditangani, penglihatan kabur dari gula tinggi dalam darah boleh membawa kepada kehilangan penglihatan, menurut Mayo Clinic.

Untuk merawat gejala ini, bekerjasama dengan doktor untuk mendapatkan gula darah anda dalam lingkungan yang normal. Julat itu biasanya dianggap sebagai 70 miligram gula per desiliter darah (mg / dL) hingga 130 mg / dL sebelum makan, dan kurang daripada 180 mg / dL satu hingga dua jam selepas dimulakan makan, menurut WebMD.

Jangkauan ini masih boleh berbeza-beza di kalangan orang, bagaimanapun, jadi berunding dengan doktor adalah cara terbaik untuk menentukan apa yang sesuai untuk badan anda.

3. Anda akan merasa untuk selalu buang air kecil.

Semakin banyak gula dalam aliran darah anda, buah pinggang anda akan menjadikan proses penapisan berlebihan, menapis gula berlebihan badan anda tidak digunakan untuk tenaga, menurut Mayo Clinic.

Glukosa tambahan itu keluar dalam air kencing anda, jadi lebih banyak glukosa yang anda miliki, semakin kerap untuk anda buang air kecil

4. Luka akan mengambil masa yang lama untuk sembuh

Gula tinggi dalam darah juga boleh membuat aliran darah anda perlahan, yang mana ia akan ula mengganggu dengan keupayaan tubuh anda untuk menyembuhkan dirinya sendiri.

Akibatnya, apa-apa luka yang anda miliki, terutama pada kaki anda, mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk menyembuhkan. Anda juga mungkin terdedah kepada jangkitan lebih banyak di pundi kencing dan yis kerana aliran darah yang perlahan.

5. Anda akan mengalami sakit kepala yang kronik

Gula tinggi dalam darah boleh menjejaskan hormon yang memainkan peranan dalam fungsi otak, jadi seseorang yang mungkin mengalami sakit kepala.

Secara khusus, hormon epinefrin dan norepinephrine menjadikan pembuluh darah otak berkembang dan berkontrak. Gangguan gula tinggi dalam darah dengan aliran darah yang normal dan boleh membuat kepala anda terluka sehingga paras darah anda lebih banyak dalam keseimbangan.

6. Anda akan mudah merasa haus.

Apabila anda selalu untuk buang air kecil juga boleh meningkatkan tahap dahaga anda. Apabila anda sering buang air kecil, cecair yang berasal dari tisu anda juga akan dikeluarkan bersama dengan glukosa, menyebabkan tubuh anda menjadi kering cepat dan membuat anda merasa lebih haus daripada biasa.

Open chat
%d bloggers like this: