fbpx

Rawatan Tanpa Ubat 💥C2JOY💥

Tips merawat penyakit atau kesakitan tanpa ubat-ubatan moden. C2joy adalah jawapan.

Kebaikan minum susu sebelum tidur

Kepentingan kesihatan dalam kehidupan

Kekurangan tidur, makanan tak seimbang, terlebih bekerja dan kekurangan bersenam merupakan faktor-faktor yang membawa kepada stress dan akhirnya menjadikan sesuatu penyakit.

Pengambilan susu secara teratur adalah kebiasaan yang sihat. Bukan hanya kanak-kanak, minum susu juga penting bagi orang dewasa untuk kesihatan mereka. Sebenarnya bagi orang dewasa, kebiasaan minum susu membawa banyak faedah yang jarang diketahui.

Mungkin ramai orang mengelakkan minum susu kerana mereka sedang berdiet, takut gemuk, dan sebagainya. Sebenarnya, minum susu mempunyai kesan lain pada tubuh, terutamanya jika diminum sebelum tidur pada waktu malam.

⚫Dapat Menenangkan Saraf Otak
Kadang kala jika seseorang ingin tidur, otak sebenarnya masih berfungsi dan memikirkan banyak perkara. Minum susu sebelum tidur dapat mengelakkan anda daripada itu. Selain dapat mengendurkan badan, kandungan asid amino dalam susu juga dapat menenangkan saraf otak. Otak anda dengan mudah menerima cadangan atau isyarat daripada badan untuk berehat. Oleh itu, semasa anda ingin tidur, anda dapat tidur dengan mudah.

⚫Dapat Membantu Merehatkan Badan
Susu mengandungi troptofan yang akan berubah menjadi hormon melatonin apabila dimakan. Hormon melatonin dapat membuat seseorang tidur nyenyak pada waktu malam tanpa gangguan. Sekiranya anda sering mengalami masalah tidur pada waktu malam atau mempunyai sejarah insomnia, cubalah minum susu secara teratur sebelum tidur. Dengan cara itu, badan anda akan perlahan-lahan berehat dan secara beransur-ansur membuat insomnia menurun dan hilang sama sekali.

⚫Melancarkan Sistem Pencernaan
Sekiranya anda mengalami masalah pencernaan, minum susu sebelum tidur adalah pilihan yang tepat. Pengambilan susu boleh membantu memperbaiki keadaan saluran pencernaan anda yang mempunyai masalah. Anda dapat mengelakkan sembelit sekiranya anda kerap minum susu sebelum tidur pada waktu malam.

⚫Mengurangkan Selera Makan Malam
Siapa kata minum susu menjadikan anda gemuk? Sekiranya anda menjalani diet dan tidak mahu makan malam sebanyak mungkin, jalan keluar untuk mengatasi rasa lapar adalah dengan mengambil segelas susu. Dengan cara itu, anda tidak akan tidur dalam kelaparan. Anda boleh berehat dengan tenang sementara masih mendapat pengambilan protein dan mineral tanpa perlu makan banyak pada waktu malam. Makan pada waktu malam juga tidak digalakkan bagi anda yang menjaga berat badan yang ideal.

⚫Melembapkan Kulit Kering
Susu juga memberikan manfaat untuk kecantikan. Anda tidak perlu bimbang tentang wajah kusam jika anda kerap minum susu sebelum tidur pada waktu malam. Mengapa? Kerana minum susu sebelum tidur dapat melembapkan kulit. Semasa kita tidur, asid laktik berfungsi membuang sel kulit mati.Susu dapat meningkatkan prestasi asid laktik sehingga kulit kelihatan lebih lembut dan tidak kusam. Di samping itu, susu mengandungi antioksidan yang mencegah kulit daripada kesan radikal bebas, seperti sinar UV dan pencemaran.

” Kesihatan kita adalah satu pelaburan dan bukanlah satu perbelanjaan ” 😊

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Open chat
%d bloggers like this: